Manageri moldoveni vor studia timp de o lună practicile de management la întreprinderi din Germania

 

Manageri din 22 de companii moldovenești vor petrece o lună la întreprinderi din Germania pentru a studia experiența colegilor germani în buna gestionare a proceselor într-o companie. Vizita, care INVENTa început săptămâna curentă, se desfășoară în cadrul Programul de Sporire a Calificarii Managerilor ''Moldova-Germania", gestionat de Camera de Comerț și Industrie din Moldova.

Pe durata acestui stagiu, managerii vizitează întreprinderi notorii germane, întreprind vizite individuale de afaceri la companii germane, care ulterior devin parteneri de afaceri, participă la un şir de traininguri şi seminare practice orientate spre studierea mediului de afaceri german. Printre managerii de nivel mediu și înalt ce participă la program se numără reprezentanți ai companiilor din domeniul textil, industrial, agricol, eficiență energetică, IT, training și standardizare a produselor cerealiere, etc.

În ajunul plecării, cursanții s-au întâlnit cu președintele Asociației absolvenților programului moldo-german de sporire a calificării managerilor, INVENT, Mihai Bostan, care și-a împărtășit propria experiență din contactul cu cultura corporativă germană în cadrul Programului și proiectele pe care le-a dezvoltat ulterior, inspirat din această experiență. Totodată, Mihai Bostan a oferit colegilor săi și sugestii pentru creșterea eficienței întâlnirilor cu managerii germani.

În cadrul întâlnirii, Victor Cioclea, administrator la RTSolutions, companie ce prestează servicii IT, a declarat că speră să stabilească în cadrul vizitei de studii relații de durată cu parteneri germani, să procure anumite soluții IT, dar și să facă cunoștință cu managementul și viziunile administratorilor din companii germane.

Vitalie Popescu, de la Aegis Training, și-a propus să dezvolte componenta de consultanță a companiei de training pe care o reprezintă. „Vreau să văd cum se lucrează în Germania la nivel de procese, de organizare, acesta fiind un punct slab și al companiei noastre, dar și al companiilor din Moldova în general. Al doilea lucru pe care mi-l doresc mult este să aducem în Moldova și în alte țări din fosta URSS o companie germană de training, cu care suntem acum în discuții”.

Mariana Badia, manager relații externe la Artizana, și-a propus să viziteze partenerii cu care deja lucrează și să dezvolte relațiile cu aceștia, să viziteze potențiali furnizori de materii prime, pentru care în Moldova nu există parteneri în prezent.

Programul de sporire a calificării managerilor „Moldova-Germania” a fost iniţiat în 2008, când a fost semnat Memorandumul de înțelegere dintre Ministerul Economiei al Republicii Moldova şi Ministerul Federal al Economiei şi Tehnologiilor din Germania.

Programul este destinat managerilor medii și de top din întreprinderile moldoveneşti cu potenţial de export, cu structuri stabile de conducere şi cu personal calificat. Participanţii la Program trebuie să reprezinte întreprinderile mici şi mijlocii, care doresc să stabilească sau deţin deja contacte cu parteneri de afaceri din Germania. La Program pot participa întreprinderi din toate sectoarele economiei.

Înainte de plecarea în Germania, fiecare grup urmează un program de pregătire preventivă, organizat de către Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova, care include 4 training-uri pe următoarele teme: „Comerţ internaţional şi operaţiuni de export-import”, „Training de prezentare”, „Relaţii interculturale” şi „Tehnici de comunicare şi negocieri în afaceri” etc. Aceste traininguri interactive au fost elaborate în colaborare cu experţi germani exclusiv penru acest Program şi au ca scop pregătirea managerilor participanţi la Program pentru stagiul care urmează să îl realizeze în Germania. Ei sunt familiarizaţi cu specificul culturii de afaceri germane, îşi îmbunătăţesc abilităţile de comunicare în afaceri, tehnicile de negocieri şi cunoştinţele profesionale. Modulele trainingurilor au fost formate în dependenţă de necesităţile participanţilor.

Până în prezent, 180 de manageri au participat în cadrul Programului, iar peste 60% dintre aceștia au stabilit şi dezvoltă diverse relaţii comercial-economice cu parteneri germani.

Programul German de Sporire a Calificării Managerilor se desfăşoară în 15 ţări, printre care Federaţia Rusă, Ucraina, Belarus, Kazahstan, Uzbekistan, Kîrgîzstan, Azerbaidjan, Moldova, China, Vietnam, India, Mongolia şi Egipt.